A A A K K K
людям з порушенням зору
Комунальна установа "Богодухівський центр професійного розвитку педагогічних працівників" Богодухівської міської ради Харківської області

15 лютого – день пам’яті про сумнозвісні події війни в Афганістані

Дата: 15.02.2022 11:10
Кількість переглядів: 38

          

15 лютого – день пам’яті про сумнозвісні події війни в Афганістані, вшанування усіх воїнів – інтернаціоналістів, кому довелося виконувати військовий обов’язок  на території інших країн.

        З кожним роком все далі і далі історія віддаляє нас від вогняних років афганської війни. Але час не підвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності і вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів і дочок України, долею одягнених у солдатські шинелі.

           Тридцять три  роки тому сотні сімей, родин, де підростали майбутні солдати, з полегшенням зітхнули. 15 лютого 1989 року останній солдат перетнув        афгансько-узбецький кордон біля містечка Термез. Відтоді ця дата увійшла в новітню історію як День пам’яті воїнів-інтернаціоналістів, День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

            Перегортаємо  сторінки Афганської війни, яка й сьогодні, через 33 роки з дня виводу військ, нагадує про себе невигоєним болем згорьованих родин, що втратили своїх синів, нагадує муками і стражданнями тих, хто пройшов через неї і залишився живим. З метою вшанування учасників бойових дій на території інших держав в закладах загальної середньої освіти громади  проведено цикл заходів «Афганістан: подвиг, біль, пам’ять…»: години спілкування «Їх долі, обпалені війною»; круглий стіл «Час і досі не загоїв рану»; уроки памяті «Вони боролись за мир» за участі воїнів-афганців; виховні години «Герої не вмирають»; виставки книг, фотоматеріалів, спогадів учасників бойових дій, присвячених афганській війні.

           Бої закінчуються, а історія вічна. Пішла в історію й афганська війна. Але в пам’яті людській їй ще жити довго, тому що її історія написана кров’ю солдатів і сльозами  матерів. Покоління, обпалене її вогнем, як ніхто засвоїло військові та моральні уроки тієї ніким і нікому неоголошеної, героїчної й трагічної афганської війни.



« повернутися

Вхід для адміністратора